Gyermekkórház másképp


2013 november 13, szerda

Stanley Beaman & Sears építésziroda által megálmodott Nemours Gyermekkórház Orlandóban, Floridában található. A projekt orvosok, orvosi asszisztensek és szülők, gyermekek közösségéből álló családi tanácsadó bizottságának közreműködésével jöhetett létre. A kórház nyitott kapukkal fogadja a kontinens bármely rászoruló gyermekét a kisgyermekkortól a felnőtt korig. Nemours fő területe a krónikus gyermekbetegségek, komplex orvosi diagnózisok felállítása és az életveszélyes betegségek kezelése. Ezért a tervezés során nagy figyelmet kellett arra fordítani, hogy a gyermekkórház egyszerre legyen megnyugtató, lelkesítse, ösztönözze és örömet szerezzen betegeink, látogatóink, dolgozóinak. Mind emellett a tervezők végig igyekeztek szem előtt tartani, hogy mi a gyermek legfontosabb érdeke: a természet közeliség, a természetes közeg. A kórház családközpontú gondozási filozófiája tette lehetővé, hogy az élet minden területéről érkező családokat támogassa. Így került kialakításra betegszoba 2 fős szülői szállás lehetőséggel, mosoda és szintenkénti portaszolgálat. A nagy szabadtéri terekkel közvetlen kapcsolatban álló tágas társalgók és játszó szobák biztosítják a pihenést, kikapcsolódást. Ezek közé tartoznak a parkosított tetőtéri teraszok, interaktív szökőkutak, a „felfedező kert’ és egy szabadtéri színpad. A kórház több mint 58 ezer négyzetméter területű 95 beteg ággyal és 76 vizsgáló helyiséggel, sürgőségi ellátással, központi energia ellátóval és parkolóval. A Kagyló tér további 32 beteg ágyat és 24 vizsgáló helyiséget biztosít. A tervek szerint még további fekvő- és járó betegszobák, valamint további orvosi rendelők, kutató és kiszolgáló létesítmények kialakításra van lehetőség. Az alkalmazott kültéri anyagok között szerepelnek terrakotta kövek, fém panelek, mintás üvegek és függönyfal rendszerek. Az egyedi felületek és a kiváló minőségű anyagok tiszta és modern belsőt kölcsönöznek a kórháznak, a színes bútorok és grafikák pedig meghatározzák az egyes terek funkcióját. Orlando szubtrópusi környezete, erős napsugárzása és páratartalma komoly problémákat vetettek fel a tervezés során. De a kiterjedt vizsgálatok eredményeinek köszönhetően árnyékos külső tereket, ugyanakkor természetes fényben gazdag belső tereket hoztak létre. További problémát jelentett még, hogy a területen igen magas a talajvízszint, így a tervezés során megemelték az alapszint magasságát. Ennek köszönhetően a főbejáratot egy kanyargós rámpán keresztül lehet megközelíteni, mely egyben funkcionális a fekvő- és járó beteg ellátásban, illetve optikai szempontokat is ellát, hiszen az ideérkező tekintetét egyértelműen a kórház bejárata felé irányítja, melyet még tovább fokoz a mézsárga színű kőfal alkalmazása. Illetve ezen szerkezeti kialakításnak köszönhetően egy plusz pince szint is létrejött, mely a szolgálati eszközöknek ad helyet. A tervező csapat szerencsének érezheti magát, hogy olyan megrendelője volt, aki nem csak, hogy mélyen törődött a fenntarthatósággal, de megértette a kézzel fogható megtérülését, hogy a beruházás nem csak jövőbeni energia megtakarítás, hanem a környezet szerves része. Mivel a 24,28 hektáros zöldmezős területen kezdetben alig volt növényzet, ezért a tervezés során végig szem előtt tartották a tereprendezés fontosságát. Már az építési folyamatok alatt megkezdték a növényzet telepítését, hogy a megnyitó napjára már egy érett táj fogadja a látogatókat. Ez a projekt is nagyon jó példája annak, hogy miként lehet szervesen épitkezni, anélkül hogy minden mást szempontot háttérbe szorítanánk. Képek innen: http://www.archdaily.com

Vissza