Egy XXI. századi ház és a jó budapesti hagyományok folytatása…


2016 március 25, péntek

Egy városi lakóház tervezésekor a benne élhető élet, és annak a minősége a legfontosabb szempont. Egy építész azonban jól teszi, ha kitekint az ősök birodalmába is.

Az épületek formavilágát minden korban alapvetően határozta meg a funkció. Gondoljunk csak a a nagykörúti homlokzatképzés tagolásaira.

A földszint-mezanin az üzlet és a felette való lakás két funkciója adott egy egységes homlokzati kezelést.

Az első emelet mindig a tulajdonosi szint erkéllyel, nagy belmagassággal, a felette lévők pedig kisebb belmagassággal, a különböző rendű-rangú bérlőnek készült.

Az épületek igazán értékes felületei az utcafronton vannak. Az utcafronti homlokzati felületek növelése érdekében jött létre az utcai oldalról egy Cour d’honneur (nem szokták lefordítani, de díszudvart jelent). A megnevezés átvétele kicsit sántít, mert a díszudvarra általában a legrangosabb helyiségek néztek-néznek. A mai kor épületeinek ezen a részén általában kisebb lakások tudnak kialakulni.

Egy biztos, az alapterület maximális kihasználását ez a formai megoldás biztosítja.

Mit jelent ma egy városi ház. Mire van szüksége egy városlakónak, ahhoz, hogy ne szakadjon el végleg a természettől. Az első és legfontosabb a napfény, és a levegő, amit a jó irányba tájolt és megfelelő méretű nyílászárók biztosítanak. A külső és a belső tér egymásra utaltságának feloldására a fedett-nyitott, esetleg alkalmasint zárható terasz kialakítása a válasz.

A városi élet ott a legkomfortosabb, ahol jó az infrastruktúra ellátottság. Az üzletek és egyéb szolgáltatások közelsége mindig vonzó. Az épületek árkádos kialakítása nemcsak keskeny utcákban lehet fontos és hasznos, hanem a városi átmeneti terek iránt is egyre nagyobb az igény. Nem állítom, hogy a vidéki élet lehetőségeivel vetekedik, de a szabadban való tartózkodás idejét jelentősen megnyújtja. Milyen kellemes időtöltés egy nyári zápor idején egy fedett-nyitott teraszon limonádét inni.

Kisfaludy_0003 Kisfaludy_0007 Kisfaludy_utcakep_prater_utcarol

Az épület közös terei is fontosak, amelyek az első impressziót nyújtják, ugyanakkor a mindennapokban sem kopik meg egy tágas, elegáns előcsarnok élménye. Az előcsarnok közepén az egész épületen átvezető kisméretű, felülvilágított átrium kapcsolja össze a lakószinteket. A liftek a földszinti előcsarnokból nyílnak, és minden szinten az átriumba érkeznek.

A lakások túlnyomó többsége nappali-egyhálószobás kialakítású, de van közöttük egyszobás stúdió laksás, valamint néhány nappali-kéthálószobás lakás is. Minden lakáshoz üvegkorláttal terasz is tartozik. Ezek a teraszok elsősorban nem a méretük miatt fontosak, sokkal inkább a nappaliból való zavartalan kilátás élményét biztosítják.

Az épület utolsó lakószintjén három penthouse lakás kapott helyet, amelyekhez nagyméretű teraszok, valamint tetőkertek tartoznak. A tetőkerteket a lakások nappalijából induló lépcsőn közvetlenül lehet elérni, csak ki kell nyitni a lépcsőt lezáró üvegtetőt.

Végül, de nem utolsó sorban a gépkocsik a terepszint alatti két pinceszinten nyertek elhelyezést.

Gyertyános Zoltán
építész, újságíró

Vissza