Az istenhegyi benzinkút


2013 január 21, hétfő

Cikkem címe kétségtelen mesébe illő: Az óperenciás tengeren túl, ahol a kurta farkú malac túr, ott lelhető fel az Istenhegyen egy MOL kút. Viccet félre téve mostani cikkem tárgya tényleg mesébe illő, és ezt azt hiszem nem kell nagyon bizonygatnom, elég csak a képekre nézni. Szolár fák magasodnak az égbe, növények borítják a falat és a tetőt, moha és borosüvegdugó csillár díszíti a belső teret. No de nézzünk jobban körül a benzinkutak háza táján, miben más, miben is jelent újat az Európa Stúdió építészei által tervezett Budapest XII. kerültében található MOL töltőállomás. A történet gyökerei kicsit messzebbre nyúlnak vissza az időben, ugyanis Zombori Zsolt 6 évvel ezelőtt nyerte el a pályázatot a MOL- töltőállomások megújult külső arculattervezésére. Ezen pályázat keretei között született meg ez az igazán harmadik évezredinek mondható benzinkút. Tervezés során szempont volt, hogy a töltőállomás minél nagyobb harmóniában éljen környezetével, lehető legkevésbé károsítva azt. Ennek legszembetűnőbb példája a töltőkút felett elhelyezkedő tető, amely teljes egészében napelemtáblákból épült, valamint a nagy égbe törő szolár fák, melyek szintén a nap megújuló energiáját hasznosítva elektromos áramot biztosítanak a kút külső-belső tereinek megvilágítására. A lámpatestekben pedig LED lámpák világítanak, melyek segítségével csökkenthető a világításra szánt energia. A külső teherhordó falazatot és a tetőt vastag hőszigetelés és igazi élő zöld növényzet borítja. Ezek kombinációja egyrészről jó hőszigetelést biztosít az épület számára, csökkentve a fűtésre-hűtésre fordítandó energiát, másrészről a növényzet hozzájárul a CO2 semlegesítéséhez, valamint az épület karakteres arculatához. A hőszigetelésen és a növénytakarón túl az ideális belső hőmérséklet elérésében az egyik legmodernebb „levegő-víz” hőszivattyús- és hőcserélő rendszer gondoskodik, amely mindemellett az épület meleg víz ellátását is biztosítja. Az épület energetikai egyenlege évente majdnem mínusz 10 tonna CO2. A növények öntözése is tudatos, külön az erre a célra összegyűjtött esővízzel történik. Az újrahasznosított és környezetbarát anyagokból kialakított belső tér is teljes összhangot mutat, az eddig elmondottakkal. A kartonpapírból készült berendezési bútorok, mennyezetről belógó egyedi dugó és zúzmó csillár az, ami belépve egyből felhívja a látogató figyelmét. Természetesen az üzlet termékei sem lóghatnak ki a sorból, hiszen a kedves vásárló kedvére válogathat a bio-termékek közül, míg Magyarországon elsőként üzembe helyezett gyorstöltő 20 perc alatt feltölti elektromos autóját! Azt hiszem mindenképpen ámulatba ejtő ez kút, és, hogy a mesének ezzel ne legyen vége, ez úton kívánok a jövőben is sikeres munkát a méltán díjazott tervezőnek, Zombori Zsoltnak!

Vissza